Çarşı Mahallesi Çekirdekderesi Mevkii 3452 nolu parselde yapılması planlanan JES için, Yazuzköy mahallesinde ÇED toplantısı düzenlendi.
Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde gerçekleşen toplantıya,Aydın Çevre Koruma ve Kültür Derneği(AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili ve dernek üyeleri,Aydın Baro Başkanı Av. Utku Devrim Barış Arslan,Aydın Barosu Çevre Komisyon Üyesi Av.Akın Yakan,CHP Köşk İlçe Başkanı Mehmet Güldenk,Çarşı Mahallesi Muhtarı Levent Çetin, Yavuzköy Muhtarı Okan Yavuz ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Zaman zaman gerginliği yaşandığı toplantıda, bazı kısa tartışmalar da yaşandı.AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili; ‘JES lerin zararlarını herkes biliyor,Dünyanın hiçbir yerinde jeotermaller yerleşim yerlerine bu kadar yakın değil.Ama bizde 3 Km kuralı var.Bu bile yanlış olmasına rağmen buna da uyulmuyor.Aynı şekilde zeytinlik yasası var, buna da riayet edilmiyor.Toprak yasası var.Birinci sınıf tarım arazilerine JES yapılmaz.Sulak alanlara JES ler karbon salımı, kükürt ve benzeri zehirli atıklarını salamazlar.Ama bu konularda ne hikmetse şimdiye kadar bu kanunların hiç birine uyulmuyor.Bir avuç yerde 4 tane JES var ken 5. yapılmaya çalışılıyor.Yerin altındaki kaynak sularımız bitti.Sağlıklı içilebilir su kalmadı.Zeytinlerimiz, incirlerimiz.narenciyelerimiz ve tüm ağaçlarımız kurudu.’Dedi.
Daha sonra söz alan Aydın Barosu Çevre Komisyon Üyesi Av.Akın Yakan:’Aydın Barosu Çevre Komisyonu olarak söz aldım. Biz söz konusu ÇED başvuru dosyasını detaylı bir şekilde inceledik. Başvuru dosyasını inceldiğimizde yapılması planlanan JES’in birinci sınıf tarım arazileri üzerinde yapılmak istenildiğinin gördük. Toprak Koruma Kanunu gereğince temel hukuksuzluklardan biri bu. İkinci hukuksuzluk santral alanı olarak belirlenen yerlerde kapama zeytin ağaçları var. Türk Hukukunda kanunla korunan tek ağaç zeytin ağacıdır. Bu ikinci hukusuzluk. Bir diğeri konutlara ve yerleşim yerlerine yakınlığı. Bu hukuka, ÇED yönetmeliğine aykırı. Burada olan 4 santral, yapılması planlanan 5. Santralle birlikte çok büyük bir kümülatif etki zararı verecektir.’Dedi.
Aydın Baro Başkanı Av. Utku Devrim Barış Arslan ise Aydın Barosu Olarak burada bulunuyoruz, hukuki olarak her zaman her yerde vatandaşımızın yanındayız ve doğamıza çevremize sahip çıkmak için tüm gücümüzle mücadele edeceğiz dedi.
Toplantıya katılan Çarşı Mahallesi Muhtarı levent Çetin ise:’Yapılması planlanan JES Çarşı Mahallesi sınırları içinde.Toplantının da Çarşı Mahallesinde yapılması gerekiyor.Burada bu toplantının yapılması hukuksuz.Bize hiçbir yerden bir yazı ve ya bir duyuru gelmedi. ÇED toplantısının Yavuzköy Mahallesinde olması çok manidar.Birileri bazı gerçekleri halkın gözünden kaçırmak isitiyor ama biz buna izin vermeyeceğiz.JES yapılması planlaman yer Köşk Merkeze 1 km, okullara 600 metre uzaklıkta, verimli zeytin ve tarım arazilerinin göbeğinde.Burada JES’lere geçit vermeyeceğiz.’Dedi.
Toplantıda son olarak söz alan Yavuzköy Muhtarı Okan Yavuz:’Çok uzun zamandan beri firmanın köylerinde olduğunu, hiç bir sıkıntı yaşamadıklarını,JES’lere karşı olmadıklarını,mahallesinin bir çok ihtiyacının bu firma tarafından karşılandığını,maddi olarak firmadan taleplerinin yerine getirildiğini belirterek,sürece katkı sunacaklarını belirtti.’
Mahalle muhtarının bu konuşmasına istinaden toplantıya katılanlar arasından tepkiler yükseldi.
Daha sonra toplantı olaysız bir şekilde dağıldı.