Türkiye´nin bir çok yerinde farklı isimler ve törenlerle uygulansa da hala güncelliğini koruyan gelin koçu’ geleneği Aydın’da hiç değişmeden devam ediyor.
Gelin Koçu götürme adeti yıllardır süregelen bir adet. Büyükşehirlerde bu adet biraz unutulmuş olsa da hala uygulayan pek çok aile var. Nişanlı kızın ilk kurban bayramında yapılan bir adettir. Damat, arife günü besili bir koç alıp gelinin evine gelir. Tabii ki bu koçu aldığı gibi getirmek düğün sürecinin mantığına aykırı, o koç süslenecek,tüller ve kurdeleler kullanarak süslenen koçun boynuzlarının ortasına bir altın ve ya bilezik takılır. Bu tamamen maddi gücü ve yapmak istemesine kalmıştır.
Altın eklenerek süslenmiş koçun yanı sıra bir de gelin kıza alınan bayramlıklar da bu koçun sırtına eklenir veya süslü bir bohça yapılarak yanında ilaveten verilir. Bayramlık alışverişinde genellikle elbise-ayakkabı-çanta şeklinde bir takım yapılır. Bunun dışında kayınvalide yemeni, patik gibi el işleri de ekleyebilir. Aynı şekilde Kız tarafının da erkek tarafına bayramlık hediyeler alması (gömlek, pantolon, ayakkabı gibi) süsleyerek erkek tarafına götürmesi karşılıklı saygıyı ve özveriyi gösterir.